diumenge, 13 de febrer del 2011

Les dones a Kartun

Les dones
Les noies joves i elegants en general van vestides amb una faldilla texana cenyida a la cintura i marcant el cul i llavors ampla a les cames i llarga fins als peus. Porten una camiseta maniga llarga blanca o negra i damunt una de maniga curta o sense manigues de colors llampants. Llavors una bufanda al cap del mateix color que la camiseta. La bufanda cau descuidada damunt del cap, en cap cas fas un nus. Algunes d elles porten les sabates a conjunt amb el mocador i la camiseta, altres porten bambes.
Alguna, mes recatada, porta agulles per fixar la bufanda al cap.
D'altres el mocador agafa volum degut al pentinat.

Les dones grans es recobreixen amb una enorme peca de roba virolada del cap als peus.

Algunes jovenetes duen la mateixa faldilla texana pero amb el cap descobert, son les cristianes.

Altres dones, poques porten un sobrevestit negre com a l'Iran.

Quasi cap porta vel integral.


A diferencia dels pobles nubis, hi ha dones pels carrers. Una de les seves feines es la de les cafeteries-teeries portatils.
De bon mati porten la seva tauleta on coloquen els pots de café, te, llet i sucre, el fogonet de carbo al costat, una galleda per rentar els gots i tamborets i tamburets-taules pels clients. N'hi ha a per tot arreu, i a molts carrers, els mes transitats una al costat de l'altra.
Ja he trobat la meva cafeteria i cada mati hi vaig a pendre el café i compro un entrepa de taima (com uns brunyols de semola de cigrons) al costat.


Las mujeres
Me llama la atencion su manera de vestir.
La jovenes, con pinta de universitarias, llevan una falda vaquera, ceñida en las caderas y ancha en las piernas, que llega a un palmo del suelo.
Llevan una primera camisera ajustada manga larga y encima otra, tambien ajustada, manga corta o sin mangas de color vivo. El foulard es del mismo color y tono que la camiseta y cae despreocupadamente sobre la cabeza. Solo unas pocas mas recatadas lo ajustan con alfileres.

La mujeres mayores se unvuelven de la cabeza a los pies con una tela de colores vistosos.

Las cristianas no se cubren el pelo

He visto poquisimas con velo integral, menos de una diaria.

En los pueblos nubios no habia mujeres en las calles, aquí se ven por todas partes.
Un trabajo exclusivo de mujeres que me ha llamado la atencion son las cafeterias-teeriaas portatiles.
Temprano por la mañana montan su paradita con una pequeña mesa con la mercancia, y pequeños tamburetes para los clientes.